Friday, October 4, 2013

Kebaikan Laman Sosial Kepada Pelajar


Lihat rajah di bawah dengan teliti. Huraikan pendapat anda tentang kebaikan-kebaikan laman sosial kepada pelajar. Panjangnya huraian hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.

 

KEBAIKAN-KEBAIKAN LAMAN SOSIAL KEPADA PELAJAR

 

 
 
 
Mendapatkan Maklumat dengan Pantas
 
PerkongsianPelbagai Maklumat          
                
Mengeratkan Perhubungan Sosial

Rangka Karangan:
 
Pendahuluan.

Kebanjiran laman sosial dalam internet - cendawan tumbuh selepas hujan. Istilah ‘facebook’, ‘twitter’, ‘skype’, ‘whatsapp, ‘wechat’ bukan lagi asing dalam diri remaja malah saban waktu meniti dari bibir ke bibir.

 

Isi-Isi Penting.

1.     Mendapatkan maklumat dengan pantas – mengetahui perkembangan kawan setiap waktu - kebolehan mengakses laman sosial di mana-mana sahaja –pada bila-bila masa. Maklumat dihujung jari.

2.     Perkongsian pelbagai maklumat – menggunakan laman sosial untuk perkongsian ilmu yang mendatangkan manfaat - maklumat berkaitan pelajaran, peribadi dan isu-isu semasa.

3.     Mengeratkan perhubungan sosial – merapatkan ikatan persahabatan dengan mengenali rakan dengan lebih dekat walaupun tinggal berjauhan – boleh berbual, sidang video, menghantar gambar.

 

Penutup.

Laman sosial mempunyai banyak kebaikan – seharusnya tidak disalahguna kerana mendatangkan kesan negative dalam kehidupan. Pelajar harus mempunyai jati diri bagi membendung budaya tidak sihat ketika melayari lama sosial – di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.


 

11 comments: