Wednesday, September 7, 2011

Langkah Meningkatkan Mutu Sukan Negara.
Usaha-usaha kerajaan meningkatkan mutu sukan Negara

Rangka Karangan :

1) Membawa jurulatih sukan dari luar negara. Jurultih sedia ada belum mencukupi dan kurang pengalaman - sedikit sebanyak dapat mengetahui corak dan jenis latihan yang diterima oleh pihak lawan.

i. Cth: Luis Fellipe Scolari (bola sepak), Rexy Maniarky (Badminton)


2. Dalam masa sama tidak boleh ketepikan jurulatih tempatan - Mempunyai pengalaman yang luas dalam penyertaan peringkat antarabangsa.

i. Cth : Misbun Sidek (badminton), Lee Chong Wei.


3. Kesatuan sukan / Kementerian Belia dan Sukan menghantar para atlet ke luar Negara untuk belajar - Menyertai kelab sukan luar Negara - Atlit mendapat didikan terus dari luar Negara - Mereka berpeluang melihat kegigihan atlet luar negara-menaikkan semangat

4. Menganjurkan lebih banyak perlawanan persahabatan dengan negara luar - ’curi’ kepakaran dan corak permainan - Menguji kehebatan stratergi sedia ada.

i. Cth : Air Asia dan Kementerian belia dan sukan telah menganjurkan perlawanan persahabatan (bola sepak) dengan Manchester United, Chelsea, Liverpool


5. Sekolah sukan - Bina di setiap negeri - Didikan awal - biasa dengan suasana

i. Cth : Sekolah Sukan Bukit Jalil berjaya melahirkan ramai atlet yang berbakat seperti Daniel Bego (renang), Zakwan Adha, Aidil Zafuan (bola sepak), Tan Boon Heong, Koo Kien Kiat (badminton)


6. Khidmat pemain import - Kutip pengalaman - Menaikkan semangat pemain tempatan apabila melihat mereka bersemangat bermain untuk negara - sedangkan itu bukan negara mereka.

i. Cth : Marlon Alex James (bola sepak-kedah), Muhammadou Mustapha (bola sepak-kelantan), Phillemon Chipeta (bola sepak-Perlis)


7. Cari bakat baru - Gilap mereka sedari kecil - mengadakan pelbagai program secara konsisten dan sistematik - Pertandingan program realiti televisyen -

i. Cth : Soccer Kids (bola sepak), Jaguh (badminton)


8. Memberi insentif kepada ahli sukan yang berjaya memenangi sebarang pingat dalam mana-mana kejohanan sukan dalam dan luar negara. Insentif boleh berupa wang ringgit mahupun bentuk lain.

14 comments:

 1. terima kasih!! ia m'mbantu sy untuk m'buat karangan..:))

  ReplyDelete
 2. tanz a l0t..dgn adnya rangka karangan nie sy dpt mmbina satu krngan yg mantap..sbl0m nie..sy mmg tk kan pndang blew tjuk nie kluar..trus buat yg len..tp blew sy pkir blik sbnrnye xlarh sush sgt..just ktew prlu mpunyai pndangan yg jauh tntng sukan..~wink3~

  ReplyDelete
 3. yes,, thx cg.. dpt sye siap kn krngan ini.. masssehhh <3

  ReplyDelete
 4. thanks.... karangan nii memang banyak membantu... isinya memang berbeza sngat daripada yg sekolah punya...

  ReplyDelete
 5. Thanks a lot. Mohon digunakan untuk perkongsian bersama para pelajar ya.

  ReplyDelete
 6. . terima kasih :))

  ReplyDelete
 7. assalammualaikum :) mohon untuk ambil isi yang diberi utk buat karangan.. terima kasih :)

  ReplyDelete
 8. thank you...ini dapat membantu saya membuat karangan...heehee:)

  ReplyDelete
 9. thanks pak cik, ianya telah membantu saya untuk membuat folio pjk saya

  ReplyDelete
 10. geu rae~..daebak!!..
  joh - eun haru bon nas seyeo

  ReplyDelete