Wednesday, August 25, 2010

ORANG MELAYU : Jangan Cemar Bangsa dan Citra Islam

Bersama Salbiah Ani

TIRAI Ramadan tahun ini dipenuhi dengan kisah yang mengaibkan bangsa Melayu Malaysia dan memaparkan betapa nipisnya iman mahupun ketakwaan dalam diri, meskipun hakikatnya mereka beragama Islam dan seolah-olah rasa kemanusiaan sudah ditalkinkan terus daripada hadir dalam diri.

Dengan sejumlah 65 kes buang bayi sepanjang tahun ini, memang wajar Kabinet memutuskan kes pembuangan bayi disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan membawa hukuman gantung sampai mati, manakala kes cubaan membunuh mengikut Seksyen 307 kanun sama membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun.

Dengan 181 kes buang bayi bagi tempoh 2008 hingga 2009 dan perangkaan 257,411 sijil pendaftaran kelahiran anak tidak sah taraf yang dicatat dalam tempoh 2000 sehingga Julai 2008 dengan sebahagian besarnya membabitkan bangsa Melayu adalah suatu yang amat membimbangkan.

Tidak cukup dengan kes buang bayi, bangsa Melayu Malaysia turut terpalit dengan kes penderaan terhadap wanita oleh suami, hatta menendang dan memijak isteri yang hamil, membunuh isteri serta anak di samping menyimbah asid yang berkesudahan dengan kecacatan kekal.

Penulis beristighfar setiap kali membaca berita seumpama itu meskipun bukan ahli keluarga sendiri yang terbabit dalam salah laku berkenaan kerana bimbang dengan segala macam peristiwa yang membabitkan bangsa Melayu kerana ia turut mencemarkan citra Islam sebagai agama yang syumul di mata kaum lain di negara ini!

Segala macam peristiwa buruk yang memalukan itu, seolah-olah menunjukkan bangsa Melayu tidak pernah sedar diri dan kufur segala nikmat daripada Allah SWT terhadap mereka di negara ini berbanding bangsa lain yang lebih malang seperti Palestin di Gaza umpamanya.

Khamis lalu, penulis berkesempatan menyaksikan video yang memaparkan situasi keperitan dan kegetiran hidup rakyat Palestin yang hidup melarat ekoran dasar kepungan Israel dan Mesir terhadap Gaza pada kunjungan Pengerusi Masyarakat Islam (TIS) Palestin-Bandar Jabalia, Abdalrahim M Shehab ke Berita Harian.

Kehidupan serba daif 80 peratus penduduk Palestin yang menganggur selepas segala ladang tanaman dan kilang di Gaza dibedil tentera Israel serta sumber air diracuni sehingga mereka terpaksa mendapatkan ihsan masyarakat antarabangsa walau untuk mendapatkan sesuap makanan cukup menikam kalbu.

Video yang menayangkan betapa bersyukurnya masyarakat Islam Palestin dengan bantuan yang diuruskan TIS, lebih-lebih lagi ketika menyambut Ramadan al-Mubarak dengan seisi keluarga dalam khemah bantuan kerana kediaman masing-masing musnah dibedil Israel, begitu mendera emosi.

Dada terasa sebak dan air mata mengalir laju sepanjang menyaksikan video yang turut memaparkan betapa bedilan laknat tentera Israel yang turut mengenai sekolah, masjid, hospital dan universiti sehingga menyebabkan kematian orang awam termasuk bayi, wanita mahupun orang tua tidak berdosa.

Jika penulis melihat segala macam peri laku buruk masyarakat Melayu Islam Malaysia dengan penuh kekesalan kerana ia mempamerkan betapa rapuhnya iman mereka sebagai penganut Islam, berbeza pula dengan seorang teman diskusi yang menyifatkan sebagai perkara biasa kerana pernah menyaksikan perkara seumpama itu pada zaman remajanya.

Teman ini melihat isu terbabit sebagai paparan rapuhnya rangkaian sosial masyarakat Melayu Islam berbanding dulu ketika imam, orang tua, ketua kampung dan penduduk setempat, begitu muafakat antara satu sama lain sehingga keharmonian kehidupan sekampung terpelihara.

Kes sedemikian lazimnya membabitkan individu yang panas baran dan tidak dapat mengawal amarah ketika kejadian sehingga terjadi peristiwa yang tidak mungkin dilakukan manusia dalam keadaan normal. Mereka tidak minta dilahirkan panas baran. Selalunya juga membabitkan individu yang dipandang hina oleh masyarakat dan terbiar.

Kita dapat membuat kesimpulan tentang betapa rendahnya taraf keimanan individu terbabit. Keimanan sememangnya tiada dalam diri ekoran taraf pendidikan rendah atau lebih malang tidak bersekolah sama sekali sehingga tahap pemikiran terlalu cetek dan terbatas, jawab teman ini selamba ketika penulis berhujah binatang pun tahu sayangkan anak.

Bagi teman ini, jika rangkaian hubungan sosial masih kuat dalam masyarakat Melayu Islam seperti suatu ketika dulu yang menyaksikan imam, orang tua dan ketua kampung berada pada kedudukan disegani masyarakat dan berfungsi sebagai individu yang memberi panduan, teladan dan nasihat, salah laku seumpama itu dapat dibendung.

Ketua kampung pada 1970-an dilantik oleh orang kampung dalam kalangan yang disegani masyarakat dan begitu mengambil berat mengenai kebajikan anak buah mereka sehingga jika ada yang sakit, bersalin atau kematian, akan diuruskan keperluan menurut yang diperlukan.

Hujah teman ini wajar direnung dan diberi perhatian kerana segala macam salah laku bangsa Melayu Malaysia hari ini mencerminkan masyarakatnya yang sakit dan Islam nampaknya tidak lagi menjadi benteng kukuh yang mampu menghalang perbuatan tidak bertanggungjawab mahupun bertamadun.

Lalu ia bukan saja perlu diatasi dengan melihat kes seumpama itu secara terpisah, tetapi juga menyeluruh kerana masyarakat Melayu yang sakit tidak menguntungkan sesiapa juga, malah memberi peluang kepada pihak yang suka menangguk di air keruh untuk menjalankan jarum mereka.

Alangkah malu dan daifnya bangsa Melayu membiarkan peristiwa tidak berperi kemanusiaan mahupun bertamadun itu terus menjadi paparan media untuk dibaca seluruh negara oleh pembaca pelbagai bangsa, seolah-olah kemunafikan suatu kebanggaan dan citra hakiki Islam!

Sumber : http : //www.bharian.com.my

No comments:

Post a Comment