Saturday, August 7, 2010

6 langkah Untuk Kita Berjaya

Oleh KAMARUDDIN HASSAN
APAKAH sifat-sifat istimewa yang dimiliki oleh orang-orang yang berjaya dan berhemah tinggi? Mengapa mereka terus menempa kejayaan demi kejayaan, sedangkan dalam masa yang sama orang lain terus dilanda masalah?

Jawapannya ialah bagaimana mereka melihat setiap masalah yang dihadapi. Mereka mengendali setiap masalah secara betul dan praktikal. Mereka juga memahami enam prinsip yang berhubungkait dengan jenis masalah.

Penulis menemui jawapan ini dalam buku Tough Times Never Last, But Tough People Do oleh Dr. Robert H. Schuller. Justeru, penulis ingin berkongsi dengan pembaca akhbar Utusan Malaysia petua untuk menuju kejayaan. Keenam-enam petua ini adalah dipetik daripada buku tersebut.

1. SETIAP INSAN YANG HIDUP MEMPUNYAI MASALAH

Apakah masalah yang anda hadapi sekarang? Adakah ia disebabkan anda tidak mempunyai pekerjaan? Mungkin anda berfikir bahawa setelah mendapat pekerjaan, semua masalah akan lenyap. Umum tahu bahawa mereka yang mempunyai pekerjaan juga mempunyai banyak masalah.

Mereka mengeluh kerana terpaksa bangun awal pagi untuk pergi ke tempat kerja pada setiap hari bekerja. Terdapat juga ratusan, mungkin ribuan pekerja mendapat kerja yang tidak mereka sukai.

Sesetengah orang pula beranggapan bahawa masalah mereka timbul kerana terpaksa melapor diri kepada seorang ketua. Tetapi ramai pula ketua yang menghadapi masalah, sama ada dari segi perhubungan antara kakitangan atau pun pengurusan kakitangan.

Jadi, bagaimanakah keadaan mereka yang berjaya? Adakah mereka terkecuali daripada menghadapi masalah? Sebenarnya setiap kejayaan tidak menghapuskan masalah, malah ia melahirkan satu masalah yang baru pula. Kita haruslah terima keadaan ini sebagai satu hakikat hidup seharian di dunia ini.

2. JANGKA MASA TERHAD

Setiap masalah akan berakhir. Lambat laun ia akan pergi jua.

Ketepatan kenyataan ini adalah jelas kalau kita menoleh ke belakang melihat sejarah manusia. Tamadun manusia menghadapi detik-detik kegemilangan dan juga kejatuhannya. Institusi kemanusiaan yang menghadapi suasana kemelesetan akan satu ketika nanti menuju ke mercu kejayaan secara perlahan-lahan.

3. SETIAP MASALAH HARUS MEMPUNYAI PENGARUH POSITIF

Setiap masalah mengandungi bahan atau ramuan rahsia potensi yang kreatif, sama ada untuk diri anda atau pun untuk orang lain. Masalah yang dihadapi oleh seseorang boleh dijadikan modal bisnes yang menguntungkan orang lain.

Sebagai contoh, seseorang yang pernah diisytiharkan muflis oleh mahkamah boleh bertindak sebagai seorang penasihat kepada mereka yang akan diumumkan sebagai seorang muflis.

Masalah yang dihadapi oleh seseorang boleh memberi kesempatan atau peluang baik kepada orang lain pula.

4. SETIAP MASALAH BOLEH MENGUBAH SIKAP ANDA

Sebagai contoh, kita kadangkala bersua dengan seorang jurujual yang berjaya. Tetapi apabila diselidiki, ia berkelulusan dalam bidang sejarah dan pendidikan yang tidak ada kaitan dengan kerjayanya.

Sebenarnya, dia dahulu bekerja sebagai seorang guru. Tetapi bagi dia, kerjaya guru menjemukan sehinggakan telah menimbulkan banyak masalah kepada majikannya dan akhirnya diberhentikan kerja.

Kerana marah disebabkan pemberhentian kerjanya, dia berazam untuk menunjukkan kepada masyarakat bahawa dia juga boleh berjaya dalam hidup.

Kini, dia bersyukur kerana peristiwa dibuang kerja telah membuatkan dia berasa sangat marah sehingga dia bertekad untuk terus berusaha sehingga berjaya.

5. PILIHAN MENGAWAL MASALAH

Anda mungkin tidak dapat mengawal masalah. Tetapi anda boleh merancang tindakan balas terhadapnya. Sekiranya anda mengawal rancangan tindakan balas terhadap masalah hidup, ini bermakna anda telah dapat mengawal masalah yang melanda diri sendiri.

Masalah boleh membuat anda lemah atau sebaliknya. Ia juga boleh membuat anda hidup dengan lebih baik ataupun menderita. Semuanya bergantung kepada diri anda sendiri untuk menentukannya.

6. SETIAP MASALAH MEMPUNYAI TINDAK BALAS

Akhir sekali, orang-orang yang cekal hati boleh terus hidup walaupun dalam keadaan yang menyulitkan. Ini kerana mereka memilih untuk bertindak balas secara positif dalam keadaan sulit atau berbahaya walaupun ia bukanlah satu perkara yang mudah.

Misalnya, apakah tindak balas positif jika seseorang itu menghadapi masalah kewangan yang rumit? Dalam situasi ini, apakah tindakan positif yang harus diambil? Melarikan diri daripada penagih hutang? Mencari jalan keluar seperti minum arak sehingga mabuk atau sebagainya?

Tidak! Tindakan balas negatif itu hanyalah penyelesaian sementara yang boleh membuahkan lain-lain masalah baru.

Tindakan positif terhadap masalah itu memerlukan semangat yang kuat untuk membuat langkah pertama. Ia memerlukan keberanian untuk bersemuka dengan penagih hutang dan berunding secara jujur dan terus terang.

Jika mereka berkeras, maka jalan paling baik yang harus diambil adalah secara undang-undang dan terhormat, iaitu menerima perintah diisytiharkan sebagai seorang muflis oleh mahkamah.

Ringkasnya, sekiranya anda tidak dapat menyelesaikan masalah, maka anda harus mengendalikannya.

PENULIS adalah seorang bekas pengurus di sebuah syarikat GLC

Sumber : http : //www.utusan.com.m

No comments:

Post a Comment