Saturday, May 8, 2010

Tanggung Jawab Dan Harapan

Alhamdu Lillah, saya berkesempatan untuk menghasilkan satu lagi entri untuk dikongsi kepada rakan-rakan, pembaca setia blog ini. Sedang saya membelek-belek fail-fail lama tersimpan di dalam external hdd, terjumpa satu artikel menarik mengenai tanggungjawab kita dan sahabat. Apabila bersahabat, diri sendiri dan sahabat harus mempunyai tanggungjawab dan perlu mempunyai harapannya yang tersendiri. Antaranya ialah:

Ketahanan bergurau senda, adat bergurau terlebih usik. Pastikan kita dan sahabat saling boleh menerima gurauan oleh itu berfikir dahulu sebelum ianya berlaku.
Jgn terlalu celupar atau mengkritik, kita sendiri tidak semestinya bagus dan betul.
Jgn terlalu mengambil tahu hal peribadi org terdekat dengan sahabat seperti tunang, isteri/suaminya atau kaum keluarganya.
Perkara sensitif spt gaji, kenaikan pangkat dan hutangnya usah ditanya.
Pandai menyimpan rahsia terutama hal peribadi seperti rumahtangga atau hubungan suami isteri sahabat.
Terima kekurangan dan keburukan sahabat seadanya. Cuba lihat nilai positifnya dan lihat diri sendiri, diri kita tidak tentunya baik.
Bijak menyesuaikan tutur kata dgn emosi sahabat. Jangan cakap mengikut sedap mulut tanpa memikir kesannya kepada sahabat.
Berita baik atau berita sedih sahabat, biarlah dia sendiri memberitahu rakan lain walaupun kita sudah mengetahui. Ini tanda kita menghormatinya. Jangan terlalu busy body dengan cerita kehidupan sahabat kita tanpa memikir kesannya kepada sahabat kita.
Menghormati hak & kehidupan peribadi sahabat. beri peluang sahabat bersendiri. Jikalau terlalu berdampingan, mungkin menjemukan dan kita hanya menyekat perhubungan dengan insan lain.
Jika salah seorang marah, beri peluang dia melepaskan amarah di hati. Jangan dibalas, berdiam dan tunggu hingga dia reda dan sejuk. Pasti hubungan akan kembali seperti biasa. Manusia harus menerima hakikat setiap org ada lautan hati yg pasang surut.
Sewaktu sahabat sedang marah, elok mendiamkan diri. Jikalau dia mengomel, dengar dan angguk. Itu lebih baik daripada membuat komen. Ia boleh memburukkan keadaan.
Jangan memburukkan sahabat di hadapan orang lain dan membanggakan diri dengan mengadakan cerita i.e. kekayaan, kecantikan dan sebagainya. Bangga diri tidak membawa kita ke mana-mana sebaliknya bersyukur dgn apa yang dikurnia oleh Allah S.W.T

Dipetik daripada Halaman Kehidupan Aspirasi

No comments:

Post a Comment