Baca petikan di bawah dengan teliti, kemudian buat suatu
rumusan tentang punca-punca berlakunya keracunan makanan dan kepentingan makanan berkhasiat kepada orang ramai. Panjangnya rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah
kata.
Kes
keracunan makanan terutamanya di sekolah semakin kerap disiarkan oleh media sejak akhir-akhir ini. Isu ini
bukan suatu perkara yang baharu tetapi
telah lama dibincangkan oleh pihak-pihak yang terlibat. Keracunan
makanan bukan hanya berlaku di sekolah, tetapi di mana-mana sahaja disebabkan
berlakunya pencemaran makanan. Malah
keracunan makanan juga boleh berlaku di rumah jika cara penyediaannya tidak
dijaga dengan baik.
Namun, kita sering memerhatikan
bahawa ramai pengendali makanan yang tidak menjaga kebersihan makanan yang
dihidangkan kepada pelanggan mereka, sama ada di kantin sekolah, restoran,
gerai di tepi jalan atau di pasar malam.
Sepatutnya pengendali makanan mengamalkan kebersihan diri dengan
membasuh tangan sebelum menyentuh atau menyediakan makanan. Mereka juga
dilarang menghisap rokok, batuk dan meludah semasa menyediakan atau
mengendalikan makanan. Bahan yang
digunakan untuk memasak makanan hendaklah bersih. Proses memasak makanan juga memainkan peranan
yang penting. Makanan yang tidak dimasak dengan sempurna akan menyebabkan
berlakunya pembiakan mikroorganisma berbahaya terutamanya dalam bahan makanan
yang berprotein tinggi seperti daging, ayam, makanan laut, telur dan hasil tenusu. Makanan dari peti sejuk
mestilah dinyahbekukan dengan sempurna dan dimasak secukupnya untuk memastikan
bakteria berbahaya terhapus. Bakteria juga boleh membiak dengan cepat pada suhu
bilik. Makanan yang telah dimasak atau disediakan awal jika tidak
disejukbekukan akan terdedah dengan pembiakan bakteria yang mencemarkan
makanan. Malah makanan yang disimpan pada suhu bilik dengan begitu lama juga
tidak selamat walaupun telah dipanaskan kerana cara ini tidak akan menghapuskan
bakteria atau kuman penyebab keracunan makanan.
Keracunan makanan juga boleh berlaku
apabila seseorang individu mengambil makanan dan minuman yang tercemar oleh
bakteria, virus atau organisma berbahaya. Keadaan ini berlaku disebabkan
penyediaan makanan yang tidak bersih di samping penggunaan bekas makanan yang
tercemar. Malah penggunaan bahan kimia dan bahan beracun yang semakin
berleluasa terhadap sayur-sayuran juga akan mencemarkan bahan makanan itu tanpa
mengira cara memasaknya. Gejala yang dialami mangsa keracunan juga berbeza
mengikut individu bergantung pada tahap ketahanan seseorang. Keracunan makanan
juga akan berlaku dalam kalangan bayi, kanak-kanak, warga tua dan individu yang
mempunyai imuniti yang rendah terhadap penyakit. Mangsa keracunan makanan akan
mengalami gejala-gejala yang berikut seperti loya atau pening, muntah,
cirit-birit, sakit di bahagian abdomen dan demam.
Isu keracunan makanan dapat diatasi
jika semua pihak melaksanakan peranan masing-masing dengan baik. Yang paling
penting, kesedaran semua pihak terhadap kepentingan memakan makanan yang bersih
dan berkhasiat. Mencegah sesuatu lebih
baik daripada mengubatinya.
Berdasarkan petikan HIKMAH 2 , jawab soalan-soalan yang berikut dengan menggunakan ayat anda sendiri.
(i) Berikan
maksud rangkai kata hasil tenusu.
[2
markah]
(ii) Apakah
keadaan yang menggalakkan pembiakan bakteria dalam makanann?
[3 markah]
[4
markah]
No comments:
Post a Comment